Overslaan en naar de inhoud gaan

Al energienieuws dat de klok slaat

Geschreven door AdminPaul op za, 23/03/2019 - 17:30

We kunnen weer geen kant op, het is weer al energienieuws dat de klok slaat: nieuwe windmolen parken (we gaan stilaan 10% van onze totale behoefte van “over” de zee halen), de digitale meter uitrol, de digitale meter en het voorstel aan de Prosumenten, de gasturbine fabrikanten kunnen eindelijk aan de slag, warmtenetten in Antwerpse haven, maar nu ook weer diesel (fijn stof) versus benzine (CO²)…

De digitale meter gaat ons € 16 per jaar extra gaat kosten, werd geblokletterd en zullen we gemiddeld 2.6% op onze energie factuur kunnen besparen (of iets meer dan € 26). Het is al positief dat de consument zijn geld zal terug “kunnen” verdienen!

“Kunnen” weliswaar, je moet er wel moeite voor doen,  moeite die je zonder digitale meter ook gemakkelijk kunt: de was of vaatwas als de zon schijnt (als Prosument toch tenminste), de koelkast of diepvries deur niet teveel open maken… Als we de verwarming 2-3°C lager zetten of ons wassen met koud water, dan zou pas onze energiefactuur een duik nemen!

Het kan uiteraard erger, zie onze Noorderburen die nu opgescheept zitten met een rakker die de klimaat problematiek nog meer ontkent dan Trump! Gelukkig hebben ze enigszinsvoor wat tegenwind gezorgd, want ook de groenen scoren daar uitstekend. Maar ook daar is, spijtig genoeg, het energienieuws, zoals hier, stilaan komkommertijd nieuws, bladvulling.

In vorige artikels hebben we het al aangehaald, groene stroom maken en verbruiken moet ons doel zijn, zoveel mogelijk energie besparen ook, maar zit de oplossing in de resem gadgets waarmee energieleveranciers en internetgiganten ons overspoelen? Is allemaal niet echt goedkoop en resultaat hangt weeral van jezelf af en minder van die gadgets (uiteindelijk doen deze systemen niets, ze meten, informeren je, in beste geval kan je manuele interventies doen…). Punt is dat niemand graag zijn levensstijl wil aanpassen, extra moeite doen, comfort verliezen, wij ook niet.

Zelf je groene stroom produceren, graag, iedereen liefst. Maar dan wel wat ordentelijk, eens we aan het distributienet aangesloten zijn (en dat zijn er ruim 5 miljoen in België) moeten we niet alleen voor onze eigen winkel zorgen maar ook nagaan of we daardoor geen extra kosten genereren of bij onze energieleverancier of bij de distributie netbeheerder die deze kosten dan weer gaan doorrekenen met gevolg een stijgende energiefactuur.

Als je zelf groene stroom produceert, verbruik die dan ook zelf (op hetzelfde ogenblik), of sluit een akkoord met je energieleverancier om je teveel aan elektriciteit op te kopen (met de nieuwe digitale meter kan je dat). Maar dan verlies je geld, de minister heeft het zelf gezegd, en dus heeft die ervoor gezorgd dat je nog 15 jaar voor het bestaande systeem opteren (waar trouwens niet alle Belgen gelijk in zijn net als voor de distributietarieven). Een gemiste kans en reden dat men dit voorstelt, is enkel omdat de nieuwe tariefstructuur, die met de digitale meter moest komen, er niet zal zijn en dat slechts weinigen al weten wat op ons zal afkomen. Dat men de klant nu plots centraal in het energiedebat plaatst, laat weinig goeds vermoeden. Die materie is trouwens ondertussen verkiezingscampagne inhoud geworden (zoals ook de niet direct gerelateerde belastingen uit de elektriciteitsfactuur halen).

Men haalt het echte energiedebat door dit energienieuws onderuit. De staalharde waarheid is dat de groene (of breder, laag CO² houdende) stroomproductie gewoon er niet in voldoende mate is en dat ook in de lange horizon dit geen evidentie zal zijn. Dus zelf ons steentje bijdragen, door onze consumptie goed te ordenen met onze eigen en aangeleverde productie zal echt een must blijken. Als consument of Prosument moet je niet centraal staan, maar een deeltje van de oplossing worden. Liefst zonder comfort verlies, met lagere energiefactuur en met bevoorradingszekerheid (geen afschakelplan die boven ons hoofd hangt).

Investeer daarom liever in een interactieve energie schakelaar dan in een aantal energiegadgets. Laat je energiehuishouding in de goede handen van je energieleverancier die, via die energie schakelaar,  je kosten zal optimaliseren. Een energie schakelaar omgeven met een gepaste PV installatie, een doorgerekende hoeveelheid batterij capaciteit, toekomst gericht ontwikkelt en die mee kan groeien met de verdere elektrificatie. Energie wordt het goud van de toekomst, beter tijdig erin investeren.

Het CO² debat, de klimaatopwarming, de luchtvervuiling, hoe je het ook maar noemt is nog lang niet ten einde. Dat duurzame energiebronnen onze toekomst moeten vormen, daar zijn de meesten van overtuigd.Duurzaam maken van elektriciteit (wind, water en zon) en een verdere elektrificatie (al dan niet via een omwegje zoals waterstof) lijkt dan ook samen met vooral thermische energie besparingen en of innovaties de te bewandelen piste. Er worden al enorm veel inspanningen in deze richting gedaan (zie al het energienieuws), misschien voor velen niet snel genoeg, niet drastisch genoeg, maar toch!

Comments

Geschreven door Peter van den Heuvel op vr, 29/03/2019 - 22:18

Permalink

Je kan het uiteraard de kiezer niet kwalijk nemen, dat ze door de bomen het boos niet meer zien. Jarenlange kwakzalverij en doemscenario's à la Al Gore of Alexandria Ocasio Cortez helpen daar niet bij. Haar quote 'De wereld vergaat in 10 jaar als we niets doen'. Nee dat is een weinig intellectueel weerwoord voor Trump, gelukkig dat haar 'Green New Deal' gestrand is deze week. Maar om eens of andere reden bereikt dat nieuws iets minder prominent de VRT-redactie, of de gemiddelde Vlaming.

Hoe correct waren de cijfers van een 'Inconvenient Truth'. En andere onheilsprofeten? Trump & Baudet maken handig gebruik van de onzorgvuldigheden in het debat, en het aanpraten van mensen van een 'klimaat-erfzonde'.  Twijfel over juistheid van cijfers, kan uw missie al doen stranden op voorhand. Ook het IPCC maakt zich, in mijn ogen, daar schuldig aan. De klimaatmodellen kloppen keer op keer niet, maar worden zogezegd wel door 99% van de wetenschappers gesteund, dat zaait twijfel. Is het nu 5 meter of 10 meter zeespiegelstijging. Dalen de vastgoedprijzen al in Oostende?

Wat men nog niet bespreekt in het groene debat in Vlaanderen; hoeveel welvaart wenst men op te geven voor hoeveel % van uw inkomen. Daar komt het op neer; de rekening doorschuiven naar het bedrijfleven of de overheid is leuk, maar uiteindelijk is ook dat een sigaar uit eigen doos omdat die kosten uiteindelijk bij de consument terecht komen. Dat kan een gigantisch energiekloof creeeren, maar ook de toegang tot (gezond) voedsel in gevaar brengen.

Een aanrader is deze man: https://www.youtube.com/watch?v=s6b7K1hjZk4
(Energy philosopher Alex Epstein, author of The Moral Case for Fossil Fuels, challenges conventional wisdom about the fossil fuel industry and argues that if we look carefully at the positives and negatives of all our energy alternatives, we have a moral obligation to use more fossil fuels, not less.)